Aksaray Sohbet

aksaray sohbet

Aksaray Sohbet

Dereccelendirin Lütfen

Aksaray Sohbet denilince akla ilk gelen MiSSohbet sunucusu kullanıcıların aklında ve zihnin de kalmaktadır.

Chat yapmak bizim işimiz biz aksaray chat sitesin de bire bir özel sohbet ve birden çok kişi ile genel odada muhabbet ederiz.

<Selinn>ben geldimmm arkadaşlar ne yapıyorsunuz 🙂
<eLa> oyoy hoş geldin Selinn
<Selinn> Aksaray sohbet in güzel insanları ne yapıyorsunuz
<Seda> nasılda güzel olduğumuzu biliyor Selinn
<eLa> hahaha evet öyleyiz tabi canım :))
<Selinn> biliyorum tabi öyle olmasanız dermiyim hiç 🙂
<Ahmet> selamlarımm
<Seda> aleyküm selam tatlım hoş geldin
<eLa> Bencede öyle :Pp
<Ahmet> hoş gördük yine coşmuşuz muhabbet güzel bakıyorum :))

Durma sende Aksaray sohbet odalarına katılmak için kullanıcı girişi yap..

Aksaray, 15.06.1989 gun ve 3578 sayili kanun geregi Nigde’den ayrilarak il statusu kazandirilmistir. Ic Anadolu Bolgesi’nde Nigde’nin kuzeybatisinda, Konya’nin dogusunda, Ankara’nin guneydogusunda yer almaktadir. 377.505 nufusa ve 7.626 km² yuzolcumune sahiptir.

2010 TUIK verilerine gore merkez ilceyle beraber 7 Ilce, 39 belediye ve 151 koyu vardir.

Aksaray Ismin kokeni:
Hitit tabletlerinde Kursura, Ilk Cag’da Garsaura olarak anilan sehir, Kapadokya Krali Archeleos zamaninda yeniden insa edilerek Archeleos’un sehri anlaminda Archelais adi verilmistir(Caesar- Kayseri, Heraklius-Eregli gibi).Turkler Anadolu’ya geldikten sonra ismi Turk diline cekimleyerek Aksaray olarak anmaya baslamis, bazi Osmanli arsivlerinde Aksara olarak da gectigi olmustur.YaklasIk bin yildir tarihi adini muhafaza edegelmistir.Halk arasinda ve Evliya Celebi Seyahatnamesi’nde II. Kilicarslan’in yaptirdigi beyaz saraydan ismini aldigi gibi bir yakistirma da dolasmaktadir, resmi ve tarihi dayanagi yoktur.

Aksaray Tarihi:
Ilkcag’da Arkhelais adini tasiyan kenti, son Kapadokya krali Arkhelaos’un Garsuara adli yerlesmeyi gelistirerek kurdugu sanilmaktadir. Roma Imparatoru Cladius I kente koloni ayricaligi tanidi. Ayricalik, Anadolu’daki bircok onemli yolun kavsak noktasinda bulunan kentin daha da gelismesine yol acti. Bizans ile Musluman Araplar arasinda bircok kez el degistiren sehir Malazgirt Savasi’nin (1071) ardindan Turkler’in egemenligine girdi.Sehirde gunumuze kadar gelemeyen Danismendliler eserleri vardi.Sehirde Danismend parasi basilmistir.Gunumuze ulasan Danismedli eseri, kumbet seklindeki, Hicip yakinindaki Bekar Sultan Turbesi’dir.Sehir Arap akinlariyla virane hale gelmisti. Kilic Arslan II (1155-1192), yikik durumdaki Aksaray’i bir Islam kenti olarak yeniden kurdu, kentin cevresini surla cevirdi, camii, medrese, carsi, hamam vb. yaptirdi. Azerbaycan’dan getirdigi din bilgini, zanaatkar ve tuccarlari kente yerlestirdi. Ticaret yollari uzerinde bulunan Aksaray, Anadolu Selcuklu Devleti’nin onemli merkezlerinden biri olarak gelisti. Selcuklu’lardan sonra Karamanogullari’nin eline gecti. Bir sure Eretna Beyligi’nin egemenliginde kalan (1341-1365) ve 1 yilligina Kadi Burhanettin Devletinin eline gecen kent, Karamanogullari yeniden egemen oldu. 1396’da Yildirim Bayezid tarafindan ele gecirildiyse de Timur istilasindan sonra yeniden Karamanogullari’nin eline gecti. 1467’de Fatih Sultan Mehmet doneminde Aksaray kesin olarak Osmanli topraklarina katildi. Aksaray, Cumhuriyet donemi’nde 1920’de il durumuna getirildi. 1933’de cikartilan hususi kanunla ilce olarak kendisinden cok daha kucuk olan Nigde’ye baglandi. Aksaray 1989’da yeniden il oldu.

Ibn-i Battuta’nin Buyuk Dunya Seyahatnamesi’nde Aksaray:
14.yy Ibn-i Battuta’nin kaleminden kayda gecen bilgiler:
Sultan Bedreddin’in yaninda cok kisa sure kalarak Aksaray’a hareket ettik. Burasi Bilad-i Rum’un en guzel ve saglam sehirlerindendir. Her yandan akarsular ve baglarla cevrilidir. Sehirden uc kanal gecer ve bunlar evlerin icinden akar. Sehrin icinde uzum bahceleri, baglar ve bostanlar vardir. Aksaray’in koyun yununden uretilen zarif hali ve kilimlerinin dunyada bir benzeri daha yoktur. Bunlar, Sam, Misir, Irak, Hindistan, Cin ve diger Turk ulkelerine ihrac edilir.

Aksaray, Irak Sultani’nin idaresi altindadir. Burada Eretna Beg’in naibi Serif Huseyin’nin zaviyesine indik. Eretna Beg, Irak hukumdarinin Bilad-i Rum’daki genel valisiydi. Serif Huseyin ise Ahiler’den olup, beldede yoldaslari pek coktur. Bize son derece ikram ve izzette bulunarak aynen digerleri gibi dostca davrandi.

Evliya Celebi’nin Seyahatname’sinde Aksaray:
17. yuzyil Evliya Celebi’nin kaleminden kayda gecen bilgiler:Bor kalesinden Aksaray’a gitmemiz:
Ilk duragimiz Ortakoy oldu. Aksaray Sancagi’nda yuzelli akce payesiyle ayri bir kazadir. Genis ve urunu bol bir kaza olup bag, bahce, cami ve mescidi olan gelismis bir koydur. Bu koye bagli otuzalti adet nahiye koyleri vardir. Buradan kuzey tarafa dogru gidip koylerden gectik. Bir menzilde Harvadali Koyu’ne geldik. Burasi da meyvesi bol, verimli, guzel, hani, hamami ve camii olan bir Musluman koyudur. Aksaray nahiyeleri koylerindendir. Buradan da kuzeye dogru giderek Aksaray sehri vardir.

Beyaz Saray:
Bu sehrin Sem’un Safa’nin istegi ile yapildigini soylerler. Hukumdardan hukumdara gectikten sonra Herakl adli kralin oglu Helena’nin elinde iken, adi gecen kral, Arap kavminin uzerine sefer acmistir. Binlerce pis askeri ile Sam uzerine giderken, Safraz denilen yerde yenilgiye ugramis ve kendisi de olmustur. Yerine, oglu Mikale kiral olmustur. Sonra bununda elinden Melik Mesud’un oglu Izzeddin Kilic Arslan 569 tarihinde burayi almistir. Fetihten sonra bu sehirde nice buyuk evliya oturduklarindan, bu sehre bircok tarihciler “Salihler yeri” demislerdir.

Aksaray denmesinin sebebi:
Kilic Arslan’in taht merkezi olmasi dolayisi ile ona buyuk bir saray yaparlar. Saray giris kapisinin saginda ve solunda tunctan iki adet heybetli arslan heykeli varmis. Bu saraya bir kotuluk yapilmak istense, yapmak isteyen kisi, bu arslanlarin agizlarindan sactigi kivilcimlardan helak olurmus. Bu saray uzaktan bembeyaz gorundugunden, bulundugu sehire de Aksaray demisler. Rumlar bu sehre halen Pegahelna derler.

Sehir, sonra Karamanoglu Yakub Bey’in eline gecmis ve ondan da Yildirim Beyazit Han’in eline gecmistir. Halen Osmanli Devleti’nin elinde olup, Gazi Suleyman Han kaydi uzere Karaman Eyaleti’nde sancakbeyi merkezidir. Kanun uzere, yilda beyine yirmi kese gelir olur. Besyuz askere sahip bir tuglu mirlivadir. Alaybeyisi, ceribasisi ve yuzbasisi vardir. Kanun uzere cebeliler ile bin askeri olur. Yuzelli akcelik serif kazadir. Kadisina senede bes kese gelir olur. Muftusu, nakibi, kethuda yeri, yeniceri serdari, kale dizdari, muhtesibi, sehir subasisi, ayan ve esrafi, saygin zatlari vardir.

Aksaray Kalesi:
Genis bir alanda, buyuk bir irmak kenarinda dort koseli, tas yapili, saglam yapili bir kaledir. Sehrin ortasinda yapilmistir. Burc ve kuleleri cok yuksek degildir. Butun burclari, disleri ve bedenleri ile mazgal delikleri, hesapli olarak duzenlenmis kuleleri hep birbirine bakar. Kusatma sirasinda, her kulenin guclu savascilari tufek ile kuleleri korurlar. Hisarlari tarafinda bes kapisi vardir. Kucukkapi batiya bakar. Demirkapi kibleye acilir. Kecikapisi da kibleye dogru acilir. Ereglikapisi guneye dogru, Konyakapisi da bati tarafina acilir. Bu kapilarin nobetcileri, vergi alan muhtesib kimselerdir. Kale icinde isyancilar zamaninda bugday saklamak icin ambar yapilmistir. Cephaneligi yoktur. Ramazan ayinda ve baska senliklerde atilan buyuk toplari vardir.

Aksaray Camileri:
Karamanoglu Ibrahimbey Camii(Ulu Camii)
Eski bir ibadet yeridir. Dort kemer uzerine kargir kubbeli bir camidir. Cami icinde oniki adet sutun ile iki adet sanat eseri kapi vardir. Minberi, muezzinler yeri sade ve guzeldir. Yuvarlak minaresi camiden uzak olup, cami kubbeleri kirecle ortuludur.

Seyh Hamid Veli Camii:
Seyhler Mahallesi’nde, kubbeli, bir minareli camidir.

Debbaglar Camii:
Kirecle yapilmis, cemaati bol bir camidir.

El-Hac Seyyid Hasanefendi Camii:
Baskopru yaninda guzel bir camidir. bunlardan baska doksansekiz adet mescidi vardir.

Aksaray Medreseleri:
Yilancik Medresesi
eski bir yapidir.

Sulu Medrese
cesitli bilimler yeridir.

Karamanoglu Camii Medresesi:
bu medresenin ogrencilerine ve hocalarina vakif tarafindan aydan aya aylik ve erzaklari verilir. Ayrica parasiz gorev yapan dersiamlari da vardir. Halki fikihci olup feraiz ilmini atalarindan beri okuya gelmislerdir.
Bu sehirde ozel Kur’an okullari yoktur. Fakat Kur’an hafizlari pek coktur. Sehir onyedinci orfi iklimdedir. Ortasindan akan Uluirmak, imareleri sulayip Alaaddin koprusunden gecer. Bursa gibi her evden su akar.

Ziyaret yerleri:
Bu sehirde yedi binden fazla buyuk evliyanin yattigi soylenmektedir. “Dar’ul-ervah” denilen bu yere nice defalar nur inmistir. Uzuntulu olan bir kimse burayi ziyaret etse uzuntusu gider.

Seyh Hamid Veli; Rum diyari irfan ehlinin basidir. Ustu acik bir kubbede medfundur. Cogunlukla sarali kimseler ziyaret ederler. Buna yakin
Seyh Kemal Sultan olgunluk yolunda tamama ermis buyuk bir zattir. Bunun yaninda
Seyh Pertevi Sultan, Yesevi tarihinde yahsi bir erdir.
Kirkkizlar; cogunlukla kadinlar ziyaret ederler.
Seyh Necmeddin Kibri,
Bedreddin Sultan Veli,
Himarli Dede Sultan sehir icindedir.
Seyh Gaznevi Sultan ve
Seyh Hakiki bin Seyh Hamid Veli:El-hac Bayram Veli ogrencilerinden olup, Ankara’da ledun ilmini tamamlayip Aksaray’da Bayrami tarikatinde oncu olmustur.
Seyh Butak, Taspazari Mahallesi’nde medfun olup gonul erbabinin ziyaret yeridir. Cennetderesi semtinde Celebilik ziyareti ve bunun ust yaninda Hizirlik ziyareti vardir. *Kilic Arslan Sultan’in kabirleri de Hizirlik ziyaretgahindadir. Bu Hizirlik’a yakin
Seyh Hamza, Bayrami tarikatinin buyuk zatlarindandir. Bir de
Seyh Hizir Efendi ziyareti vardir.
Aksaray’dan bir menzilde Sariatli Koyu’ne, oradan Urgup kazasi icindeki Dubani’ye geldik. Halki Muslumandir. Oradan Muskara’ya ve sonra da Kayseri Kalesi’ne geldik.(Evliya Celebi-Seyahatname)

Aksaray ve Vilayetlik:
Fatih Sultan Mehmet doneminde ele gecirildiginde defterlere vilayet olarak kaydedilen Aksaray, Istanbul’a yaptirilan zorunlu ev gocleri ve Osmanli Devlet politikasi nedeniyle gerilemis, ilkin liva, daha sonralari ise kaza haline getirilmistir.

1920 yilinda vilayet yapilan Aksaray 13 yil vilayetlik yapmis, 1933’de cikarilan hususi kanunla nufus ve gelismislik bakimindan kendinden kucuk Nigde’ye, kendi ilcesi olan Sereflikochisar da Ankara’ya baglanmistir.

1989 yilinin 15 Haziran gunune kadar 56 yil ilce olarak kalmis olan Aksaray, bu tarihte eski hakki iade edilmek suretiyle tekrar vilayet olmustur.

Arkeoloji ve mimarlik:
Il sinirlari icinde bulunan AsIklihoyuk yenitas donemi kulturune isIk tutarken, Acemhoyuk ilk tunc cagda Asur ticaret kolonileri donemini aydinlatir. Ile 46 km. uzakliktaki Ihlara Vadisi’nde hiristiyanlik donemi dinsel mimarlik ve resim sanatini yansitan onemli ornekler bulunur. Selime Kasabasi yakinindaki kucuk kilise ve katedral, Helvadere’deki yunan haci planli Kemerli kilise de bu donemdendir. Anadolu Selcuklulari zamaninda onemli bir us olan ilde,II. Kilic Arslan zamaninda yaptirilan Aksaray Kalesi’nden (1170) yalnizca sur kalintilari gorulebilir. Egri (Kizil) Minare (13. yuzyil) kirmizi tugladan, silindir govdeli bir yapidir. Govde ince bir silmeyle iki bolume ayrilmis, alti zikzak, ustu yesil mavi cinilerle bezenmistir. Karamanogullari doneminden Ulu Camii (1431), dortgen planli mihrap duvarina dikey 5 sahinli bir yapidir. Mihrap onu kubbe, sahinlar tonoz ortuludur. Yazili kaynaklardan bilinen medreselerin bugune ulasan tek ornegi Zinciriye Medresesi’dir (1336). Karamanogullari doneminden olan yapi, tek katli, dort eyvanli plani, revakli avlusu, cin mozaik bezemeli ana eyvaniyla, acik avlulu medreselere ornektir. Ana eyvanin yanlarinda kubbeli odalar vardir. Kervan yollari ustundeki ilde, sultan hanlarinin onemli ornekleri bulunur. Aksaray-Kayseri yolundaki Alayhan, Selcuklu sultan hanlarinin ilk orneklerindendir (1192). Konya-Aksaray yolundaki Sultanhan (1229), bu yapi turunun klasIklesmis bir ornegi olarak nitelenir. Aksaray-Nevsehir yolundaki Agzikarahan (1231,1237) da anitsal tackapisi ve kuleleriyle kale gorunumundedir.

Tarihi ve turistik zenginlikler:
Muzeler ve oren yerleri:
Aksaray Muzesi
AsIkli Hoyuk
Acemhoyuk
Antik Nora Sehri
Manastir Vadisi
Ihlara Vadisi
Musular
Ziga Kaplicalari (Guzelyurt)

Camiler, turbeler, kiliseler:
Ulu Cami (Karamanoglu Cami-Merkez)
Egri Minare (Kizil Minare-Merkez)
Seyh Hamid-i Veli (Somuncu Baba)
Kaya Cami (Guzelyurt)
Selime Sultan Turbesi (Selime Koyu)
Kilise Camii (Aziz Gregorius Kilisesi) (Guzelyurt)
Aziz Anargiros Kilisesi (Guzelyurt)
Sivisli Kilise (Guzelyurt)
Selime Katedrali (Selime)
Kale Manastiri Kilisesi (Selime)
Yuksek Kilise (Merkez)
Kizil Kilise (Sivrihisar)
Purenli Seki Kilisesi (Ihlara)
Kokar Kilise (Ihlara)
Egritas Kilisesi (Ihlara)
Sumbullu Kilise (Ihlara)
Yilanli Kilise (Ihlara)
Saint Georges Kilisesi (Kirkdamalti Kilisesi-Belisirma)
Bahattin Samanligi Kilisesi (Belisirma)
Direkli Kilise (Belisirma)
Ala Kilise (Belisirma)
Karagedik Kilisesi (Belisirma)
Ziga Kaplicalari (Guzelyurt)

Hanlar:
Agzikarahan (Aksaray-Nevsehir yolu 15.km)
Alayhan (Aksaray-Nevsehir yolu 35.km)
Oresinhan
Sultanhani(Turkiye’nin en buyuk kervansarayiaksaray-konya yolu 42.km)
Yerkoyhani
Akhan [Aksaray-konya 18.km]

Kus gozlem alanlari:
Esmekaya Sazligi Kus Alani
Sultanhani Sazligi Kus Alani

Aksarayli Buyukler:
Seyh Cemaleddin-i Aksarayi
Seyhulislam Zembilli Ali Efendi(Bayezid, Yavuz ve Kanuni Donemi Seyhulislami)
Sadrazam Piri Mehmet Pasa(Yavuz ve Kanuni Donemi veziri azami)
Seyh Hamid-i Veli(Somuncu Baba)(Kendi kabri ve torunlarinin kabri Aksaray’dadir.Osmanli arsivlerince de bu sabittir.)
Seyh Yusuf Hakiki(Somuncu Baba’nin oglu)
Bagdat Fatihi Genc Osman(IV. Murat Bagdat Seferindeyken Aksaray’dan orduya katilan, adina turku yazilmis halk kahramani)
[[Ortakoylu Haci Ali Pasa(Merkez pasa hamamini yaptiran pasa, II. Abdulhamid’in ser-i kurenasi)
Mustafa Vehbi Corakci TBMM’nin birinci donem Milletvekili 28 Nisan 1920’de Meclise katildi. Aksaray’da hidroelektrik santral kurularak halki elektrikle tanistirmistir. Elektrik teknolojisiyle son sistem Azmi Milli Un Fabrikasinin kurulmasini saglamistir. Kurtulus Savasi’nin yasandigi zor gunlerde vatanseverligi ve comertligi ile taninan Vehbi Bey, ayni zamanda etkin bir is adamiydi.
Ismail Masuki
Mehmet Cemal Perek (Turkiyenin ilk tekstilcilerinden, Bossa fabrikasi kurulurken buyuk katkilari olmustur, lakabi Sultanhamam’in Prensidir)
Sadi Somuncuoglu (57. Hukumet Devlet Bakani)
Mehmet Altinsoy (Ankara Buyuksehir Belediye Baskanligi,1.(XII), 2.(XIII), 4.(XV) Donem Nigde, XX. Donem Aksaray Milletvekilligi ile Devlet Bakanligi)

1 Yorum

  1. jando

    17 Nisan 2021 at 21:07

    Saygı ve seviye ölçü alınarak aksaray sohbet yapılabilecek nadir sohbet sitesinden birisi

    Cevapla

Bir Cevap Yazın

Sohbet Girişi



Son yorumlar

Son Yazılar
mirc
izmir sohbet
izmir sohbet13 Temmuz 2022
mirc
Clone Tarama Kodu13 Temmuz 2022
istanbul sohbet
istanbul sohbet12 Temmuz 2022
mirc
Selam Alma Kodu30 Haziran 2022

Bizi Takip Edin

Sitemizde yayınlanan meteryallerden veya bildirimlerden
haberdar olmak için abone olamayı unutmayın.

Bağlantılar: sohbet chat